Az iPhone mágusok valószínűleg nem tudják (hisz nem is utal rá semmi), de Gangstar játéknak már voltak korábbi részei is, sima telefonokra (java alapokon). Tehát ha a sorozat múltját is tekintjük, láthatjuk, hogy a Gameloft is a harmadik részben tette át 3D-be az autólopást. Akár csak a Rockstar Games a GTA-t. Ezt már csak azért is megemlítem, mert végig a GTA3-hoz fogom hasonlítgatni.


Indításkor, egy egyperces intro videóval kezd, melyben főhősünk kirámol egy bankot, majd amikor a zsaruk üldözik, egy-két ügyes manőverrel lerázza őket. Semmi extra, csak látványos. Ezek után rögtön a főmenüben találjuk magunkat.

 
Menü:
 
A Continue és New Game gombokat talán nem kell magyaráznom, viszont azt hozzáfűzném, hogy a New Game lehetőséget jobban is elrejthették volna, mert majdnem lenulláztam vele az elért eredményeimet. Mert bár rákérdez hogy biztosan újat kezdünk-e, és hogy elbukjuk ez eddigi mentéseket, de ha rájön az emberre a heves „tapizás” akkor könnyen kitolhatunk magunkkal. Én is így jártam, de szerencsére azonnal kiléptem a játékból, így még nem írta felül a mentéseimet.
Az Options részben állíthatjuk a zene és a többi hang erősségét, ugyanitt állíthatjuk be, hogy a saját zenéink szóljanak a rádióból és ne a gyári anyag. Az autóvezetés irányításának módját is itt választhatjuk ki (gyalogosan fixen egy analóg kart kell használni a sétálgatáshoz). Azt is itt állíthatjuk be, hogy a játék milyen nyelven kommunikáljon velünk, jelenleg az 5 fő nyelv és egy Ázsiai került bele. Utolsóként azt is beállíthatjuk, hogy a kezdetekkor adjon-e tippeket a játék, és azt is hogy az almás kütyünket balra ,vagy jobbra döntve akarjuk-e használni.


Ha új játékot indítunk, vagy ha csak folyatjuk az elkezdettet, akkor egy irdatlan hosszú töltést kell végigvárnunk (más iPhone játékokhoz képest). Még nekem is kb. 30 másodperc, akinek a tuningosabb Apple készüléke van, mint az átlag iPhone-ok. Volt szerencsém a leggyorsabb almán, egy iPhone 3GS-en is megtekinteni, na ott már elfogadható 15 másodperc után már játszhattunk is.
 
Grafika:

Hát bármennyire is leesik az állunk attól hogy GTA-t játszunk a telefonunkon, érdemes megemlíteni, hogy ez a látvány épphogy csak elég egy sandbox játékhoz. A grafika messze elmarad a GTA3 szintjétől, ahogy írtam korábbi a hírben is.
A látótáv nagyon ki van centizve, így még pont élvezhető, de ha egy kicsit is rövidebb lenne ez a táv, akkor az már durván idegesítő lenne. Nem véletlenül nincsen egy darab alagút sem a játékban. Valószínűleg a korlátozott erőforrások miatt ilyen (csak 128MB RAM), azt hitem hogy a 3GS-en(256MB), nagyobb lesz a látótáv, de tévedtem, nincs különbség. A környezetnek, kétféle részletességű modellje van, kétféle textúrával, értelemszerűen a távolban a gyengébb modell kis textúrával, a közelben meg a jobb minőségűt láthatjuk.
Az autóknak nincs alacsonyabb minőségű modellje és textúrája, bár azon a modellen már nehéz lenne egyszerűsíteni. Mert hát lássuk be, az autók kockák és dobozok keresztezésével jöhettek létre. Ennek tetejébe az ablakok nem átlátszóak, a felnik egyáltalán nincsenek kidolgozva, csak egy randa textúra van a 12 szögletű autó keréken. Viszont minden kocsin van tükör(dísznek), ami engem meglepett. Fékezésnél és tolatásnál, hátsólámpa gyanánt egy új textúra réteg jelenik meg a lámpák felett, ez sem túl elegáns, de a semminél jobb. A legmeglepőbb az volt hogy a kocsiknak van törésmodellje, és nem csak úgy finoman tudnak behorpadni, hanem nagyon. Najó nem Carmageddon2 szinten, de pont elég az évezetek fokozásához. Valamennyire a kocsik belseje is ki lett dolgozva, (nyilván ez ment a külső rovására), így ha kirángatunk valakit a kocsijából, akkor egy kicsit láthatjuk a műszerfalat és az első üléseket. A forgalmat legtöbbször még a látótávon kívül elrendezi, de ha nagyon száguldunk, előfordulhat, hogy egyszer csak odakerül a járdára egy parkoló autó.

Szerencsére az oszlopok csak dísznek vannak, így kényelmesebb vezetni.
 
 
Az ember modell is elmarad a GTA3 szinttől, de még pont elégséges. Az égfelé nem tudunk felnézni, nem véletlenül, a magas házaknak ugyanis valószínűleg nincsen teteje. Persze ez már csak eszme futtatás. A lényeg, hogy összességében jól néz ki a játék.
 
 
Játékélmény: Kifejezetten hangulatos, de nem hibátlan.
 
Az autókat többféleképpen irányíthatjuk. A kanyarodást a készülék mozgatásával, egy virtuális kormánnyal, vagy egy virtuális karral oldhatjuk meg. A gáz és fék adást pedálokkal, vagy virtuális karral csinálhatunk. Én mindkettőnél az utóbbit megoldást véltem a legjobbnak.
A kocsik jól mozognak az úton, nincs „doboz érzete”. Persze nem egy szimulátor, de itt pont ez a jó. Ha ügyesek vagyunk, nagyon szépeket farolhatunk a kocsikkal, anélkül hogy megpördülnénk, bár ehhez kell egy jó pár óra gyakorlás. Nem is árt a jó vezetési képesség, hiszen nem csak arra jók a kocsik, hogy A pontból eljussunk B-be, hanem Taxizhatunk, kaja futárkodhatunk, mentőzhetünk, vagy utcai versenyeken vehetünk részt. Rendőr melókat nem vállalhatunk. Összesen kb. 20-féle autó van a játékban, sportkocsik, terepjárók, még limuzin is van. Ennek ellenére, a jó kocsikkal való prostizás ezúttal elmarad. A járókelők „hada” is kb. 20-féle emberből van összeválogatva. Egyszerre még sosem láttam 4 kocsinál vagy 6 gyalogosnál többet. De valahogy mégis meg tudja adni a nagyváros érzetét. A pálya körülbelül akkora lehet mint a GTA3 első és második szigete összesen, tehát nem kicsi, de azért nagyobbat is eltudtunk volna viselni.
 
Mókás dolog az, amikor kirángatjuk az embereket a kocsijukból, a főhősünk odabök nekik mindig valami szépet mondatot. Az ilyen áldozataink legtöbbször fejvesztve menekülnek, alig volt egy-két ember aki vissza akarta venni a kocsiját. Ha gyalogosan rátartjuk valakire a fegyvert, akkor a civilek fejvesztve menekülnek. Az ellenséges bandatagok viszont lazán továbbsétálnak, de ha rájuk is lövünk akkor viszonozzák a jókívánságokat. Ha lövés dördül el, vagy ha felrobban valami a civilek reagálnak és menekülnek. Bár az autónktól nem igazán félnek, nem ugranak félre ha száguldunk feléjük, de ha lassan közelítjük őket az sem zavarja meg a békés sétájukat. A kocsiból is lövöldözhetünk, és netán felgyulladna a jármű, kiugorhatunk akár menet közben is. Ez túlmutat GTA3-on (a Vice City-n már nem).
 
Gyalogosan mozgás közben sajnos nem tudunk lőni, vagy lövünk, vagy mozgunk, a kettő egyszerre nem megy. Főhősünk sajnos ugrani sem tud, pedig néha nagyon is jól jönne.
Fegyverből is van elégséges mennyiség: pisztoly, dupla pisztoly, AK47, sörétespuska, Uzi, dupla Uzi, továbbá van egy sniper puskánk, és egy rakétavetőnk. Ez utóbbi kettőt nem használhatjuk a kocsiban. Ja és persze az ökölharcról sem kell lemondani.
Az a tipikusan GTA3-as tény, hogy ha gyalog vagyunk akkor nem könnyű kocsit találni, az itt is érvényes. És persze ha a tragacsunk mellet elsuhan egy szép sportkocsi, azután már hiába forgolódunk, mire megfordulunk, már nincs ott. És nyílván ebből fakad az hogy a zsarukat nagyon könnyű lerázni. Ha olyan munka volt ahol a körözést kellet eltüntetni, általában az volt a legcélszerűbb, ha el sem indultam a helyszínről, hanem ott helyben (a kirámolt bank előtt) megvártam amíg lemegy a keresési szint. Ha mégis elkapnak a zsaruk akkor a melónak vége, de pár száz dollárért cserébe a fegyvereinket megtarthatjuk.
 
A sztorija is kellemes a játéknak, bár sajnos továbbra is olvasnunk kell a párbeszédeket, nem vetették fel a szöveget valami színésszel, sajnos. De a szöveg olvasása közben szép kameramozgásokkal mutatja meg az aktuális helyzetet vagy missziót, amolyan filmes jelleggel. Eközben a szereplők szépen, emberien mozognak, bár néha egy-egy mozdulatsor között azért észre lehet venni egy kis megakadást a mozgásban. A melók és a város hangulata GTA: San Andreas szerű, a helyszín itt is Los Angeles, mindenféle nemzetiségű embernek kell dolgoznunk, mindegyik a saját szlengjével beszél.


In-game menü:
Játék közben ha a minitérképre bökünk, akkor megleshetjük, hogy pontosan hová is vezet az ulticélunk. A térkép kezelése szokásos iPhone stílusban működik. Legfelül még a készülékünk státusz sávja is megjelenik, az aktuális idővel, wireless ikonokkal, meg az akku szinttel. Dicséretes.
A Services menüpontban újrakezdhetjük az esetlegesen elbukott missziókat, vehetünk egy párféle fegyvert, a Car Rental-nál kocsit vásárolhatunk ha esetleg semmi jó nem lenne a közelben. A Corruption pontban, megfizethetünk bűneinkért, szó szerint.
Az Options ugyan az mint a főmenüben. Az Info rész alatt is több dolgot találunk, megnézhetjük a trófeáinkat (Achievements), a Satistics, Help Menu, és About pontokat talán nem kell részleteznem.
A Main Menu gombbal pedig visszatérhetünk a főmenübe, aminek túl sok értelmét nem látom.
 
Hangok:
A zajok kellemesek a játékban, mindig van egy alap városi zaj, a kocsinknak is hangja van természetesen, ha farolunk nyikorog a kerék, az összes fegyvernek más és más hangja van. Rádióadóból 5-féle van, mindegyik más műfajban nyomul de van itt minden: hip-hop, rap, reggae, electro, Californian punk rock, stb. Nekem nem jöttek be, de ez teljesen szubjektív, én csak az elektronikusat kedvelem, de az itteni elektronikus rádió nem győzött meg (ellentétben a GTA3 és 4 elektronikus rádióival). Szerencsére hallgathatjuk saját zenéinket is, mint már említettem, bár ekkor néha egy-egy pillanat erejéig akadozott a játék.
Hangügyileg az iPod/iPhone páros beépített hangszóróival van komoly gond, de ez nem a játék hibája. A 3GS-nek már sokkal szebb teltebb hangja volt, azzal már nem csak ciripelést lehet hallani.
 
Összességében:
 
Én kellemesen csalódtam a játékban, az első képek alapján azt hittem abszolút nem lesz élet szagú de tévedtem, egy kiváló GTA klónt sikerült csinálniuk, a lehetőségekhez mérten. Világosan látszik, hogy vannak még lehetőségek egy jó folytatáshoz, mondjuk motorokkal, na meg a város melletti vizeket is szívesen körbejárnánk, vállalnánk melót a rendőrautóval, tüzet is olthatnák, és még a „cukorka” kereskedelembe is belefolyhatnánk. Ja és persze a főhős megtanulhatna ugrani. Ezeket még megvalósíthatnák (az égbolt meghódítása, már keményebb ügy lenne). Na mindegy valamit kell hagyni egy esetleges következő részre is.

Sajnos nem juthatunk be az épuletekbe :)
 
Nem szeretek pontozni, de legyen 9/10, mert lehetne még jobb is egy fokkal.


 

 

 

Címkék: gta gangstar west coast hustle

A bejegyzés trackback címe:

https://mobile-games.blog.hu/api/trackback/id/tr91350621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maczi Laci · http://blog.hu/admin/users?user_ID=323142 2009.09.06. 18:52:59

Hello!
Az egyik a küldetésnél amelyiket nyanya ad ,hogy le kell fényképezni valakit.Ott hogy kell lefényképezni? Mindig azt írja ki,hogy: Bad photo try harder!

Mobilefan · http://mobile4me.blog.hu/ 2009.09.06. 23:53:59

Én a távolból fényképeztem, de rázoomoltam a 3 személyre aztán fotóztam. Nekem elsőre összejött. A pályaudvar hátuljában álltam a város felé nézve.

Maczi Laci · http://blog.hu/admin/users?user_ID=323142 2009.09.07. 17:38:43

@Mobilefan: kösz sikerült :)
Nem jöttem rá arra hogy lehet zoomolni azért nem jött össze...

ifjuver 2009.09.18. 19:07:05

najóóólvan, addig cincogjanak az egerek, amig nincs itthon a macska. lehet itt csinálni a gta klónokat, de ha jön az n900 lesz nemulass. :) A szifon azután tuti SZÍVÓN lesz, haha, értitek?:DD V-I-C-C

Master_M 2011.02.11. 18:34:18

hogy kell letölteni?
süti beállítások módosítása